Elbit Systems – un exemplu de cooperare industrială între România și Israel 

România produce echipamente militare sofisticate pentru armate din toată lumea. România și Israel cooperează în domeniul militar de foarte mulți ani, iar Elbit Systems este cel mai bun exemplu în acest sens.

Elbit Systems este cea mai importantă companie din industria de armament din Israel. Puțini știu însă că această companie a fost fondată de evreii români plecați din România după Al Doilea Război Mondial. 

După 1989, Elbit Systems a investit în România în patru facilități de producție situate în Bacău și în București, cu peste 800 de angajați. Elbit Systems a fost, de-a lungul timpului, un partener pentru România în programe de modernizare precum Mig 21 Lancer, IAR 99, Puma Socat. Programele de înzestrare precum Piranha 5 sau drone NATO clasa II Watchkeeper X sunt cele mai noi proiecte pentru care Israel și România cooperează în domeniul industrial prin Elbit Systems, care a devenit rapid una din cele mai mari companii producătoare de armament din România.

3 companii, 4 fabrici, peste 800 de specialiști 

Prin cele trei companii din România care operează patru fabrici, cu cei peste 800 de specialiști, Elbit Systems este unul din cei mai importanți jucători din industria de apărare din România. La AE Electronics Bacău se produc componente electronice și se dezvoltă soluții tehnice. La Elmet Internațional cu două fabrici deschise la Bacău și București se produc sisteme și subsisteme pentru echipamentele hardware, iar la fabrica din Măgurele este un centru de producție și integrare pentru turelele și armele controlate la distanță pentru vehiculele militare produse local Piranha 5. Tot la Măgurele, la fabrica Simultec, sunt produse elemente pentru antrenamentul și simulatoarele folosite în toate sistemele de aviație. Pe lângă aceste fabrici, Elbit Systems a dezvoltat și un Centru de Excelență pentru Artilerie, unde specialiștii și inginerii români dezvoltă soluții tehnice avansate folosite în programele din întreaga lume. Strategia Elbit Systems este de a integra tehnologia în producția locală, dar și în fabricile din România. Cu o experiență de peste 27 de ani, în România se dezvoltă soluții tehnice, dar și software, de asamblare și de export pentru clienții din întreaga lume. 

Sursa: Jurnalul

menu